M/Aux Kathrina

Kathrina on poikkeuksellisen hyvin rakennettu 3-mastoinen kuunari: 31,75 m pitkä, 7,34 m leveä ja syväys lastattuna n. 2,5 m. Alus laskettiin vesille keväällä 1949.

M/aux Kathrinaa rakennettiin vuosina 1947-1949 Sarvisalossa, Pernajan kunnassa. Rakennusmestarina toimi laivanrakentaja Albin Gustafsson Porvoosta ja työnjohtajana Härkäpään kylästä kotoisin oleva Walter Forsell.
Arne Lindberg, Kathrinan ensimmäinen päällikkö, purjehti 3-4 hengen miehistöllä Itämerta Suomen, Ruotsin ja Tanskan välillä kuljettaen mm. kahvia, polkupyöriä, terästä, hiiltä, viljaa, puutavaraa ja kalkkia. Vuosina 1953-1971 Kathrina kuljetti n. 300 000 tonnia hiekkaa Suomen rakennusteollisuudelle.
1970-luvun alussa Kathrina myytiin Richard Thompson Coonille. Hän aloitti pitkäaikaisen ja perusteellisen kunnostustyön muuttaakseen sen lastilaivasta matkustaja-alukseksi. Työt tehtiin hiljalleen, ensin Sarvsalössä, sitten Sköldvikin telakalla, sen jälkeen Ruoholahdessa Helsingissä ja lopuksi kuivatelakalla Suomenlinnassa.
Juha Stillman osti Kathrinan 1993 ja jatkoi Johanna Paneliuksen kanssa jo muutaman vuoden pysähdyksissä ollutta projektia. Alus sai lopulta uudet kannet, perähytin, tankit, moottorit, sähköt, vesijärjestelmän, mastot, puomit jne. Kathrina päätettiin takiloida latvapurjekuunariksi. Kunnostuksesta tehtiin muutama TV- ja radio-ohjelma.

Laiva siirtyi vuonna 2012 useamman purjelaivan omistavalle RPR Groupille, mutta laivasta vastaa edelleen jokapaikanmatruusi Hugo Stillman, joka on viettänyt Kathrinan parissa suurimman osan elämästään.
Nyt jo yli 60-vuotias Kathrina on katsastettu matkustaja-alukseksi ja purjehduskauden aikana se tekee tilausristeilyjä. Laiva toimii Puosun Kellari ravintolana talvisin Helsingissä ja kesäkauden ajan Raumalla, Poroholman lomakeskuksessa.
Vuonna 2015 komea alus läpikävi mittavan remontin Suomenlinnan Viaporin telakalla, jonka yhteydessä laivasta on purettu entinen kabinetti sekä saunatilat. Niiden paikalla sijaitsee nyt huippukokkienkin vaatimukset täyttävä uusi keittiö.

Lue lisää Kathrinan kaupunkikohtaisilta sivuilta Helsinki tai Rauma.

Seuraa Kathrinan kuulumisia ja uutisia Facebookissa


Yksityispurjehdukset

Purjehduksen reitin voi valita valmiista vaihtoehdoistamme, tai kapteenimme voi suunnitella yksilöllisen reitin toiveidenne mukaan. Purjehdus vie niin avomerelle kuin upeaan saaristoonkin. Se voi olla lyhyempi päiväretki, tai yön yli kestävä seikkailu. Kathrina saa ottaa risteilylle jopa 80 matkustajaa.
Alla esimerkit purjehduksista ja reiteistä Helsingissä. Purjehdukset ovat mahdollisia elokuusta lokakuun alkuun ja toukokuusta heinäkuun alkuun.


 

Päiväretki

Helsingin Halkolaiturista Helsingin saaristoon, kesto n. neljä tuntia. Lue lisää ►

Hinta

2 600 € + alv 10 % (neljä tuntia, sis. laivan sekä miehistön).

 


Koko päivän purjehdus

Helsingin halkolaiturista Gåsgrundin saarelle, kesto n. 6 tuntia. Lue lisää ►

Hinta

3 300 € + alv 10 % (kuusi tuntia, sis. laivan sekä miehistön).

 


Yön yli purjehdus

Helsingin halkolaiturista Jussaareen, yöpyminen Jussaaressa. Lue lisää ►

Hinta

6 000 € + alv 10 % (sis. laivan sekä miehistön, aamu- ja iltapalan).


Tarjoilut

Tarjoilut risteilylle saatte Kahtrinan ruumassa toimivasta ravintola Puosun kellarista. Risteilyn ruoat voitte valita joko valmiista menuistamme tai kokkimme voi laatia teille juuri mieleisenne menun. Myös omat tarjoilut ja tarjoilijat ovat mahdollisia. Katso pöytiintarjoilu- ja buffetmenut tästä ►

Hinta

Purjehdukset alkaen 2 600 € + alv 10 % (neljä tuntia, sis. laivan sekä miehistön).
Pyydä tarjous purjehduksesta! Risteilyn kesto kuitenkin vähintään neljä tuntia.

Tarjoilijan tuntiveloitus 35 €/tunti + kaksi järjestelytuntia ja alv 24 %. Tarjoilijoiden määrä yhdestä kolmeen, riippuen ruokailijoiden määrästä.

Lisätiedot ja varaukset

Hugo Stillman, 040 779 1391 / hugo at rpr.fi

Päiväretki

Purjehdus Helsingin Halkolaiturista Helsingin saaristoon, kesto n. neljä tuntia.


Päiväretki Helsingin saaristoon on helppo tapa kokea purjehduselämys, aidolla purjelaivalla. Helsingin edustan saaristo muodostuu noin 300:sta saaresta ja se tarjoaa runsaasti kaunista katseltavaa.



Helsingin Halkolaiturista nokka suunnataan kohti Kaivopuiston rantaa ja uuninluukusta siirrytään avomerelle. Kierretään Santahamina ja purjehditaan Hevossalmen kääntösillan alitse, matkalla takaisin Halkolaituriin. Purjehduksen kesto n. neljä tuntia.

Katso reittikartta ►

Myös ruokatarjoilut ovat mahdollisia purjehduksen aikana, ennen lähtöä tai purjehduksen jälkeen. Tarjoilut risteilylle saatte Kahtrinan ruumassa toimivasta ravintola Puosun kellarista. Risteilyn ruoat voitte valita joko valmiista menuistamme tai kokkimme voi laatia teille juuri mieleisenne menun. Myös omat tarjoilut ovat mahdollisia. Katso pöytiintarjoilu- ja buffetmenut tästä ►

Hinta

2 600 € + alv 10 % (neljä tuntia, sis. laivan sekä miehistön).

Lisätiedot ja varaukset

Hugo Stillman, 040 779 1391 / hugo at rpr.fi

Voit tarkistaa saatavuuden varauskalenterista ►

 


Koko päivän purjehdus

Purjehdus Helsingin halkolaiturista kauniille Gåsgrundin saarelle, kesto n. 6 tuntia.


Helsingin halkolaiturista nostamme purjeet ylös ja suuntaamme keulan kohti Gåsgrundin saarta. Matka saareen kestää n. kaksi tuntia.

Gåsgrund on erittäin karu ja kauniin sileäkallioinen ulkoilusaari Espoon ulkosaaristossa. Matalahko saari on helppokulkuinen ja sopii erityisen hienosti luonnon ihailuun.


Saareen rantauduttua, joko omatoimista tai järjestettyä ohjelmaa ja grillausta.

Voitte vapaasti jaloittella ja tutustua saareen, tai grillata. Grillimenun voitte tilata myös meiltä, jolloin kokkimme hoitaa grillauksen. Saaressa on myös mahdollista järjestää tilauksesta leikkimielinen aarteenmetsästys. Pyydä tarjousta ohjelmasta ja grillimenusta. Saaressa aikaa noin kaksi tuntia ja paluu halkolaituriin n. kaksi tuntia.

Mikäli retkipäiväksi osuu kova lounaistuuli, olisivat laituriolosuhteet Gåsgrundissa sellaiset, että taatakseen mukavan retkipäivänne ja turvallisen kulun veneestä saareen ja takaisin veneeseen, vie kapteeni seurueenne johonkin toiseen ulkoilusaaren. Purjehdusreitti suunnitellaan aina tuulten mukaan.

Katso pöytiintarjoilu- ja buffetmenut tästä ►
Katso reittikartta ►

Hinta

3 300 € + alv 10 % (kuusi tuntia, sis. laivan sekä miehistön).

Lisätiedot ja varaukset

Hugo Stillman, 040 779 1391 / hugo at rpr.fi

Voit tarkistaa saatavuuden varauskalenterista ►

 


Yön yli purjehdus

Purjehdus Helsingin Halkolaiturista Jussaareen ja takaisin, yöpyminen Jussaaressa.


Matka kohti Jussaarta (Jussarö) alkaa päivällä Halkolaiturista ja kestää noin yhdeksän tuntia. Kaunis Jussaari on entinen merivartioasema. Saarella on kauniin luonnon ja luontopolun lisäksi majakka sekä vierasvenesatama ja kahvila.


Saaressa saunotaan teltassa ja vietetään iltaa sekä nautitaan iltapala nuotion loimussa. Majoittuminen saaressa telttaan tai laivaan. Aamupala tarjoillaan paluumatkan aikana laivassa ja takaisin Helsinkiin saavutaan iltapäivällä.

Aamu- ja iltapa sisältyvät purjehduksen hintaan. Rantautuessa saareen, tai ennen lähtöä on lisäksi mahdollista kattaa päivällinen laivalla. Tarjoilut risteilylle saatte Kahtrinan ruumassa toimivasta ravintola Puosun kellarista. Risteilyn ruoat voitte valita joko valmiista menuistamme tai kokkimme voi laatia teille juuri mieleisenne menun. Myös omat tarjoilut ovat mahdollisia. Katso pöytiintarjoilu- ja buffetmenut tästä ►

Katso reittikartta ►

Hinta

6 000 € + alv 10 % (sis. laivan sekä miehistön, aamu- ja iltapalan).

Lisätiedot ja varaukset

Hugo Stillman, 040 779 1391 / hugo at rpr.fi

Voit tarkistaa saatavuuden varauskalenterista ►



Laiva juhlatilana

Kathrina on myös laiturissa ollessaan tunnelmallinen kokous- ja juhlatila, jota voidaan varata yksityiskäyttöön erilaisiin tilaisuuksiin, kuten syntymäpäiviin, kokouksiin ja muihin vastaaviin tilaisuuksiin. Aito, puinen purjelaiva ja sen takassa loimuava tuli luovat lämmintä tunnelmaa, erityisesti pikkujouluihin. Juhlatilat sopivat n. 60 henkilölle ja alus sijaitsee laiturissa ollessaan aivan Helsingin keskustassa, Halkolaiturissa.



Ruoka- ja juomatarjoilut ovat tilattavissa laivassa sijaitsevasta ravintolasta. Myös omat tarjoilut ovat mahdolliset. Laivassa on anniskeluoikeudet joten alkoholitarjoilu myös mahdollista. Halutessasi järjestämme tilaisuuteen myös ohjelmaa toiveiden mukaan.

Hinta

Yksityistilaisuus laiturissa, ilman purjehdusta 150€ /tunti + alv24 %, vähintään neljä tuntia.
Tarjoilijan tuntiveloitus 35 €/tunti + kaksi järjestelytuntia ja alv 24 %. Tarjoilijoiden määrä yhdestä kolmeen, riippuen ruokailijoiden määrästä.

Tarjoilut

Katso pöytiintarjoilu- ja buffetmenut tästä ►

Lisätiedot ja varaukset

Hugo Stillman, 040 779 1391 / hugo at rpr.fi Voit tarkistaa saatavuuden varauskalenterista ►


Kuvagalleria

Kuvia kathrinasta, avaa galleria klikkaamalla tähän

Kuvia kathrinasta, avaa galleria klikkaamalla tähän


Kathrina


Tarjoilut laivalla

Kahtrinan ruumassa toimiva Ravintola Puosun kellari loihtii herkulliset ryhmämenut Kathrinalle, niin juhlatilaisuuksiin kuin purjehduksillekin.


Pöytiintarjoilumenu

Voit myös ladata pöytiintarjoilumenun tästä ►
Pöytiintarjoilu ryhmille saatavilla a la carte.



BUFFETMENU

Buffetmenuissa aina salaattipöytä ja sillivati

Kathrinan salaattipöytä

Vihersalaattilajitelma.
Tomaattisalaatti (punasipuli, oliivi, basilika, parmesaanilastu & yrttiöljy).

Curry marinoidut kukkakaalit.
Marinoidut kesäkurpitsat,
pikkelöity punasipuli.

Kathrinan sillivati

Sillifilee.
Punasipuli.
Tilli.
Kirkas perunasalaatti.
Keitetty kananmuna.

Menu Buffet 1.

Kathrinan salaattipöytä.
Kathrinan sillivati.
Paahtopaistia ja laivan sienisalaattia.
Pintasavustettua vuonon lohta.
Paahdettuja juureksia ja yrttilohkoperunat.
Laivan leipä ja voi.

Hinta

45 €/hlö. (sis. alv.) vähintään 20 henkilöä


Menu Buffet 2.

Kathrinan salaattipöytä.
Kathrinan sillivati.
Riimihärkää, piklattua sipulia.
Marinoituja herkkusieniä ja piparjuurismetanaa.
Lohichevice, saaristolaisleipäkrutonki.
Uudet perunat.
Karitsan paahtopaistia.
Laivan karpalokastike.
Lämpimät vihannekset ja valkosipuliperunat.
Laivan leipä ja voi.

Hinta

45 €/hlö. (sis. alv.) vähintään 20 henkilöä

 

Menu Buffet 3.

Kathrinan salaattipöytä.
Kathrinan sillivati.
Lohichevise.
Kathrinan graavilohi.
Keitettyjä perunoita.
Naudan- ja porsaansisäfilettä.
Punaviini ja metsäsienikastiketta.
Valkosipuli- ja yrttilohkoperunat.
Paahdettuja juureksia.
Laivan leipä & voi.

Hinta

55 €/hlö. (sis. alv.) vähintään 20 henkilöä

Perinteiset


Kathrinan kermainen lohikeitto


Laivan leipä & voi 

14 €/hlö. (sis. alv.) vähintään 20 henkilöä


Laivan poronkäristys


Puolukkasurvos
Laivan rieska & voi.

17 €/hlö. (sis. alv.) vähintään 20 henkilöä


 

Lapskoussi


Suolakurkkuja, Punajuurta, sulatettu voi
laivan leipä & voi

12 €/hlö. (sis. alv.) vähintään 20 henkilöä


Jälkiruoat

Vaniljajäätelö, marjakompotti & laivan kinuskikastike.
TAI
Laivan juustokakku & marjamelba.

Hinta

7 € /hlö/kpl. (sis. alv.)

JOULUBUFFET

Alkuruoat

Vihersalaatti
Laivan sienisalaatti
Rosolli
Perinteinen suutarin lohi
Graavilohi
Sillivati
Jossa:
Sillifilee, punasipuli, tilli
Kirkas perunasalaatti
Keitetty kananmuna
Joululimppu & voi

Pääruoat

Keitetyt perunat
Keitetty herne
Haudutettu luumu
Lanttulaatikko
Porkkanalaatikko
Perunalaatikko
Perinteinen joulukinkku

Jälkiruoat

Joulutorttu
Piparkakku
Joulukiisseli & kanelikermavaahto
Kahvi & tee

Hinta

40 €/hlö. (sis. alv.)
vähintään 20 henkilöä

PÖYTIINTARJOILTAVAT

Alkuruoaksi:

Puosun herkkulautanen

Graavilohta, riimihärkää, piklattua punasipulia, chili-valkosipulimarinoituja herkkusieniä, tilliperunaa, sitruuna-lime tuorejuustoa, piparjuurismetanaa, saaristolaisleipäkrutonkeja, laivan yrttiöljy & balsamico.

Kasvissyöjille : friteerattua savoykaalia, grillattua kesäkurpitsaa, chili-valkosipulimarinoituja herkkusieniä, piklattua punasipulia, saaristolaisleipäkrutonkeja, sitruuna-lime tuorejuustoa, laivan yrttiöljy & balsamico.

Pääruokavaihtoehdot:

Pippuripihvi

Naudan sisäfileestä 150g, pippurikastike, suolakurkkua, smetanaa, paahdetut juurekset, piklattua punasipulia & valkosipuliperunat tai ranskanperunat.

Kipparin Lankkupihvi

Naudan sisäfileestä 150g, paahdetut juurekset, grillivoi, valkosipulivoi, piklattua punasipulia, punaviinikastike & valkosipuliperunat tai ranskanperunat.

Punaviinissä marinoitu Karitsa


Karitsan sisäfile 150g, paahdetut juurekset, grillattua vuohenjuustoa, minttuhyytelö, piklattua punasipulia, punaviinikastike & valkosipuliperunat tai ranskanperunat.

Vuonon pintasavustettu lohi

Lohimedaljonki 170g, paahdetut juurekset, piklattua punasipuli, tilli, paahdettu lime, metsäsienikastike & valkosipuliperunat tai ranskanperunat.

Kasvisvaihtoehto

Laivan kikhernefalafel, smetanassa haudutettua punajuurta, paahdetut juurekset, sitruuna-lime tuorejuustoa, grillattua vuohenjuustoa, piklattua punasipulia, laivan yrttiöljy & balsamico.


Jälkiruokavaihtoehdot:

Juustokakku

Laivan juustokakku ja marjamelba.

TAI

Kompotti

Raparperimarjakompotti, vanilja jäätelö & laivan kinuskikastike.

JA
Kahvi & tee.

Hinta

45 €/henkilö (sis. alv.)
Sisältää alkuruoan, yhden pääruoan ja yhden jälkiruoan.

 


Yhteystiedot

Lisätiedot ja varaukset

Hugo Stillman
040 779 1391
hugo at rpr.fi

Helsingin purjelaivasatama

Pohjoissatama, Halkolaituri
00170, Helsinki
60° 10' 16.7'' N
24° 57' 42.6'' E

Kuunari Kathrina ©